Tale – eksempler

Bilde

Ingen skikkelig bursdag uten en bursdagstale til den som fyller år! På denne siden finner du begynnelsen på en tale som er skrevet til en kvinne som fyller 65 år.

Du kan her også få inspirasjon til å skrive en 40 års tale, 50 års tale eller om så var, en 70 års tale.

Du finner også et utdrag fra en tale til konfirmanten fra en «alenepappa».

Når du selv skal skrive en tale, må du huske på at en tale ikke skal være en CV! Det er ikke nødvendig å liste opp alle egenskapene ved personen. Det viktigste er å belyse egenskaper som du setter pris på ved personen, og/eller egenskaper som han eller hun kan ertes litt for. Det beste er når vi ler med vedkommende, ikke av ham eller henne.

Husk at en tale sjelden kan bli for kort, og hvis du gruer det til å holde talen, er det mye bedre med en kort tale enn en lang tale.

Tale til bursdag / fødselsdag

Kjære Britt, kjære min gode venninne og sjelefrende gjennom 10 år.

Ja, tenk nå er det 10 år siden vi møttes i Sirdalen på kurs. 10 siden da en rødhåret, energisk og lattermild Britt kom feiende inn i kursrommet der vi andre satt.

Nå kan jo folk undres over at vi satt mens du kom feiende inn??? Eller kanskje de ikke undres, for de kjenner deg jo alle som én.

Og du unnslo deg ikke i Sirdalen heller. For du fikk tidlig vist hvem du var. Dvs du viste ikke hvem du var, for det kommer vel ikke som noen bombe at ingen Britt viste seg da vi startet på kurset . Vi var bare 6 deltakere, så at én ikke dukket opp, var ganske synlig.

Hadde vi kjent deg da, hadde vi nok ikke blitt så bekymret, for da hadde vi forstått at du sikkert hadde forvillet deg i en eller annen bygd på veien til det for deg så ukjente Sirdalen.

Men som dere vet, er Britt ikke slik som andre. Hun kommer ikke en time eller to for sent. Nei, når hun gjør noe, da skal det gjøres skikkelig, og det gjorde hun denne gangen også. Og det så ettertrykkelig! Hun sørget for å forville seg så grundig at hun måtte overnatte på veien og kom nesten ett døgn for seint til kurset.

Og hvis noen skulle trodd at dette var en engangsforeteelse, så ble deres oppfatning gjort ettertrykkelig til skamme.

For senere har det gjentatt seg og gjentatt seg. å ta henne med til Danmark er en prøvelse, for da tar hun gjerne en sving ned til Tyskegrensen. At du ble «fanget på en motorvei» er ingen unnskyldning, bare så det er sagt. Vi var temmelig bekymret da du og Eline ikke dukket opp, for vi hadde da holdt følge i våre biler helt til vi var et par mil fra kursstedet.

Men noen timer forsinket, dukket dere da opp igjen. Temmelig svette, for dere hadde ikke tatt med dere pass.

En annen gang skulle du snike deg som gratispassasjer til Bergen på Danskebåten, og unngikk da med nød og neppe å returnere til Danmark. Det var på nære nippet, for du skulle bare sove videre mens vi andre skulle snike oss i land i Stavanger. Men heldigvis fikk Eline reddet deg i land slik at du slapp å våkne opp midt på havet på vei til Danmark.

Ja, det å finne veien, har aldri vært så lett for Britt. For det finnes jo så mange veier, så mange muligheter. Verden ligger bare der og venter og det er bare å kaste seg utpå.

Og at det ender med noen drabelige mageplask iblant, er ikke til å skjule. For det er aldri kjedelig rundt Britt. Når du tror at du har henne én plass, så VIPS er hun på et helt annet sted. Hun ser gull der andre ser gråstein, hun ser utfordringer der andre ser problemer, og hun ser spennende prosjekter der andre ser massevis av slit.

....

Tale til konfirmant – konfirmant tale, humoristisk

Kjære gjester, kjære Siri

Ja, nå er det endelig min tur til å si noen ord til deg, du som i dag er konfirmant. Du har vel gruet deg lenge til denne talen lenge, tenker jeg!

Nå er det jo slik at du på denne dagen både skal få ris og ros, og jeg vet ikke hva du gruer deg mest til. For det er ikke alltid så lett å høre på en tale med massevis av skryt når man er konfirmant. Det kan jeg skrive under på! Du skulle bare hørt på talene da jeg ble konfirmert!!! Ja, du aner ikke hvor mye skryt jeg fikk! Det var så mye at jeg ble lyserød langt utover øreflippene. Men så var det jo ekstra mye å skryte av også da.

Jeg ser du sitter og flirer – du tror visst ikke helt på det jeg sier?

For du kjenner meg bedre enn de fleste, og du har opplevd hvor slitsomt det kan være med en far som meg. Husker du da vi ble skilt? Ja, jeg sier «vi», for du og Evy ble jo med meg på flyttelasset. Og da var det ikke måte på hvor mye du stilte opp.

Du var verdens beste storesøster for både Evy, Ivar og Petter. Og du var verdens beste støttespiller for meg. Ja, jeg vet nesten ikke hvordan jeg skulle ha klart meg uten din gode hjelp og støtte.

Takk og pris for at du har arvet så mange gode gener fra din mor – det sier jeg igjen og igjen. Og takk for at jeg har fått beholde mine egne gener for meg selv!

Du er utrolig smart – det skal du ha. Skolen går jo som en lek, til tross for alle timer som brukes foran TV-en. Mer skal jeg ikke si om den saken – unntatt at TV-Norge henger i en tynn tråd for øyeblikket ;o)

For som du sikkert har merket , har vi jo lyst til å puffe deg ut i frisk luft. Og det som verre er – vi har lyst til å få deg til å trene! Grøss og gru! Ja, der kan dere se hvor urimelige vi kan være noen ganger!

Ja, du har det ikke lett, for jeg kan til og med begynne å mase om at du skal fullføre det som du har begynt på! Enda mer grøss og gru, for bare du tenker på håndball, riding og musikk får du vel gåsehud nedover ryggen?

Men go-cart – det liker du! Når du og Petter kan suse av gårde i racerfart – nesten uten å røre en muskel – ja, da er livet herlig. Da koser du deg!

Og Irene og jeg – vi koser oss også når vi går på foreldremøter på skolen og hører om hvor fantastisk flink du er. Ja, ikke bare lærerne, men alle venner vi har, roser deg også opp i skyene. Ikke bare er du flink, men du tar også mye ansvar for de som er omkring deg.

Det «å ta ansvar» kan både være en god og en dårlig ting. Jeg tror faktisk at du tok på deg litt for mye ansvar etter skilsmissen. Men heldigvis klarte du å slakke av på dette etter at Irene kom inn i vårt liv.
.....


Vi aksepterer

logos logos
Opphavsrett © 2012 1001sang.no. Designet av Kloner AS, Drives av Zen-Cart