Tale

 
tale, mann

Eksempler på taler


Å holde tale kan være hyggelig!

Finner du fram gode poeng, legger til noen sitater eller små historier/anekdoter, så kan du skrive en god tale.

Føler du deg trygg på at du har en god tale, vil nervøsiteten synke såpass mye at du vil framstå som «den fødte taler» – iallfall nesten! ;o)

Å skrive tale kan være en utfordring

Ofte er det ikke mangel på stoff til talen som er problemet – snarere tvert imot. Hvordan skal du klare å velge ut det viktigste, og hvordan skal du klare å få flyt i talen?

Å få til gode overganger og dermed skape en god sammenheng, kan være vanskelig. Det er ingen skam å søke hjelp til dette, for selv om du får hjelp til å «sy talen sammen», er det du som har funnet fram momentene til talen, og det er du som legger siste hånd på verket.Forbered deg i god tid
Notér ned gode poeng

 

 

Begrensningens kunst

Første bud når det gjelder taler er: Du skal ikke kjede din neste. Gjør derfor talen kort!

En morsom start på en kort tale kan være dette lille diktet:
Vær kort når du skal tale – det styrker ordets makt.
Jo mindre det blir pratet – dess mer blir det sagt.

Du har kanskje veldig mye du vil ha sagt, men er du så sikker på at det vil glede gjestene og jubilanten? Du bør trekke de store linjene og ikke gå så mye i detaljer, for ellers klarer verken jubilanten eller gjestene å henge med. Når det er mye som skjer, er det ikke så lett å lytte konsentrert.

Skal du være underholdende, bør du ikke si alt som ligger deg på hjertet. Mye av dette kan du si til jubilanten en annen gang, på enerom.

Det er heller ikke om å gjøre å være humoristisk. En seriøs tale kan vekke til ettertanke, og kan være en motvekt til andre, mer humoristiske/løsslupne taler.

For deg som ønsker å skrive din tale helt på egen hånd, finner du mange gode råd + mange eksempler på vårt nettsted.En tale skal ikke være en CV!

 

 

 

Si det du tror jubilant og gjester har interesse av.

 

 

Lengden på en tale

Festtaler

En festtale bør ikke vare lenger enn 3-5 minutter. Den som kan si det som skal sies med få ord, høster størst jubel hos tilhørerne.

Men her er det som ellers i livet. Det er mer engasjerende å høre på en som har noe morsomt å fortelle, enn en som stotrer og stammer fram en kjedelig tale.

En festtale skal tegne et bilde av av jubilanten. Den skal ikke være en resymé av alt vedkommende har gjort og opplevd. De opplevelser som omtales, skal være med for å tydeliggjøre egenskapene som er typisk for jubilanten. Noen episoder kan selvfølgelig tas med bare fordi de er morsomme.

  • Man kan ikke både tale vel og lenge. – Peder Syv
  • President Wilson ble engang spurt om hvor lang tid det tok ham å forberede seg til et ti-minutters innlegg. Han svarte: To uker. Hvor lang tid behøver De så til å forberede en times foredrag? Han svarte: En uke. Og om De skal tale i to timer? Han svarte: Da kan jeg begynne med det samme.
  • En taler skal stå når han taler, slik at han blir trøtt før tilhørerne.


Kort - kort - kort

 

 

 

 

Det er sjelden noen er skuffet over
at talen er for kort!

 

 

Du kan få god hjelp av våre dyktige skribenter

I nettbutikken vår kan du kjøpe samlepakker med kjempeflotte festtaler, som er skrevet med tanke på at de skal være lette å tilpasse. I flere av disse samlepakkene vil du også finne mange sider med gode formuleringer, som du kan putte inn i talen din.

Dersom du ikke er vant med å skrive taler selv, anbefaler vi deg å bestille en tale av oss. Vi får mange gode tilbakemeldinger fordi vi klarer å skrive talen så personlig. Du selv legger siste hånd på verket, slik at talen passer deg perfekt.

Velkommen til 1001 Sang – Tale!

  

Vi skriver gjerne for deg!

 

Universitetsutdannet skribent
 

 

 

 


Opphavsrett © 2012 1001sang.no. Designet av Kloner AS, Drives av Zen-Cart