Toastmaster

 

Dersom du har fått det krevende, men også ærefulle oppdraget å være toastmaster, er det mye å holde styr på. Som toastmaster skal du gi gjestene praktiske opplysninger, samtidig som du skal holde styr på kjøreplanen ved bordet.

Selv om du ikke skal holde tale, kan du gjerne komme med noen vitser eller små historier. Skal det være selskapsleker, er det som regel du som blir utpekt som leder.

 

Toastmaster – kjøreplan

Her er en oversikt over oppgaver en toastmaster kan ha, men flere av disse kan overtas av andre.

 1. Gi praktiske opplysninger om for eksempel rømningsveier, toaletter, røykepauser, uanmeldte taler/sanger, kaffeservering, dans etc.
 2. Presentere menyen.
 3. Se til at kjøreplanen for bryllupet holdes.
 4. Avtale med serveringspersonell om når det skal tales og synges.
 5. Introdusere taler og sanger
 6. Lede evt. selskapsleker.
 7. Sørge for at stemningen ikke daler, men heller ikke overdynge selskapet med vitser og historier.

Kontakt viktige gjester på forhånd

Det kan være vanskelig å holde stemningen oppe dersom talene er langdryge og kjedelige. Vårt tips er derfor å gi talerne noen gode råd noen uker før bryllupet. Du kan gjerne henvise til 1001Sang, der de finner mye nyttig stoff om hvordan en tale bygges opp.

Du kan også tipse dem om at det er mulig å få hjelp til å skrive bryllupstaler/bryllupssanger. Det er ikke alle som er klar over at dette tilbudet finnes.

Dersom noen er veldig nervøse for å holde tale, kan du tipse dem om at det går an å bare si noen få ord, og deretter be alle om å synge sangen de har laget.

Et slikt initiativ fra din side, vil lette ditt arbeid under selve bryllupsfesten, og bidra til at du huskes som en ypperlig toastmaster.

Taler til bryllup – rekkefølge og innhold

 1. Vertskapet – brudens mor eller far (evt. brudgom) holder velkomsttalen.
 2. Brudens foreldre taler
 3. Brudgommen taler
 4. Bruden taler (hvis hun ønsker det)
 5. Brudens forlover skal enten holde tale eller bidra med en sang
 6. Brudgommens forlover kan enten holde tale eller bidra med en sang
 7. Brudgommens foreldre taler for bruden
 8. Besteforeldre/faddere taler
 9. Søsken taler
 10. Venner og andre som ønsker å holde tale
 11. Takk for maten tale

Toastmaster – introduksjon av taler

En toastmaster eller visevert som han/hun også kalles, skal ikke ta oppmerksomheten bort fra dem som skal tale, men presentere talerne på en god måte.

Når du introduserer talerne, er det flott om du får gjestene til å spisse ørene. Dersom du har forberedt en god (og kort) presentasjon, vil du skape et engasjement rundt neste taler.

Å finne fram tilkorte og fyndige ord trenger ikke å være så vanskelig. Du kan lete i sitatbøker, og du kan finne ordtak og sitater på Internett. Det er lett å finne gode sitater, men det kan være vanskeligere å sette dem inn i en sammenheng der de virkelig kommer til sin rett.

Det beste er om du skaffer deg litt informasjon om gjestene på forhånd, slik at du kan introdusere dem på best mulig måte. Kontakt dem på forhånd for å få høre litt om hva de har tenkt å si, og kanskje du kan gi dem noen gode tips og råd om talen? Da kan du også forhindre at samme poeng gjentas i flere taler.

Hjelpen er nær!

På 1001 Sang selger vi «Toastmaster – lille hjelp» – en samling av små tekster som kan brukes når du som toastmaster skal introdusere talerne. Her har vi satt sitater inn i en morsom sammenheng, slik at de ikke blir hengende «i løse luften». Hele 8 sider med forslag får du her.

Eksempel på ett av de mange forslagene ser du i neste avsnitt. Her kan du kjøpe «Toastmaster – lille hjelp», som du kan laste ned med én gang du har betalt!

Før brudgommens tale – forslag 4

Som alle vet, betyr ordet «bigami» at man har én ektefelle for mye. Men det dere kanskje ikke visste, er at ordet «monogami» betyr det samme.

Men selvfølgelig gjelder ikke dette for deg, Bjarne – for du har nå fått den perfekte kone. Og nå er vi veldig spente på å få høre hvordan du roser henne opp i skyene.

Ordtak og sitater

Du kan gjerne bruke sitater eller ordtak, men de bør ikke være for dypsindige eller for seriøse. Gjestene ønsker å le, og blir det for seriøst, kan stemningen bli litt beklemt. Du kan f.eks. si "Ibsen sa at kjærligheten er som en blomst. [pause der gjestene kanskje føler seg litt beklemte. Så løser du opp stemningen ved å si] Den trenger noen regnskyll iblant for å holde seg frisk.» Så kan du videre tilføye: «Men litt vin er sikkert heller ikke å forakte, så nå skåler vi for brudeparet.»

På nettstedet Ordtak.no finner du mange gode ordtak til bryllup.

Trenger du tips om hvordan sitater og ordtak kan flettes inn i taler, kan du besøke vårt nettsted Sangerogtaler.

Sanger i bryllup

Allsanger kan løfte stemningen i et bryllup, selv om mange hjemmesnekrede sanger kan bli litt pinlige. Be gjerne om å få tilsendt sangene på forhånd. Tips gjerne gjestene om at det går an å få hjelp med å skrive sanger som har det innholdet som de ønsker. Blir det få sanger, kan du gjerne kjøpe noen ferdige festlige bryllupssanger. Humoristiske sanger vil alltid være et vellykket innslag.

 
Søk gjerne på Youtube, Spotify, Itunes eller andre på andre nettsteder etter akkompagnement til sangene, og finner du noen, må du først sjekke om de går i et altfor høyt toneleie. 
 
Finner du en bryllupssang på melodien «Norge i rødt, hvitt og blått», kan du bruke dette akkompagnementet som du finner nederst på siden du lander på. Dette er en festlig melodi som vi høyne stemningen i bryllupet. NB! Husk å ha en forsanger som leder allsangen. Kjøp gjerne noen billige briller som kan deles ut til gjester som ikke har med lesebrillene sine. 

Toastmaster – flere tips og råd

Trenger du som toastmaster flere tips og råd om taler, finner du mye nyttig stoff på sangerogtaler.no, men også på her på 1001sang. Se toppmenyen.

Tale
Å holde tale
Bryllupstaler
Brudens tale
Brudgommens tale
Tale fra foreldre til bruden
Tale fra forlover
Takk for maten tale

 

Takk for at du besøkte 1001 Sang – Toastmaster!

ToastmasterKjøp Toastmasters hjelp

Kjøp toastmasters hjelp
Tips gjerne gjestene om at det er mulig å få hjelp til å skrive tale.Fortell gjerne noe morsomt før hver tale, slik at gjestene holdes i godt humør. Da blir det lettere å tale.

 


Opphavsrett © 2012 1001sang.no. Designet av Kloner AS, Drives av Zen-Cart